2009. február 19., csütörtök

Rozsdás festés 1

Megmutatom, bár ez nem lesz még az igazi, de azért szedtem ki egy nap után, mert , mert .. na a kiváncsiság ördöge hajtott, de nem baj mert igy leirhatok egy két dolgot amire vigyázni kell, és talán a többieknek hasznos. Ez egy nagyon vékony zsebkendő volt, fehér, egy nagy csavarba hajtogattam bele, hamar megszineződött, de csak az a része festődött ami a csavarral érintkezett, tehát egy nap után érdemes kiszedni és másik felét becsavarni aztán vissza a nylonba. Többet raktam egy zacsiba igy most megnéztem, hogy a többi hogyan birja a gyűrődést.Mindegyik ott szines ahol érintkezett a vassal, igy mindegyiket áttekertem. Vegyes minőségű anyagot használok, igy vékony vászon, száda, olyan mint a géz, tiszta nylont, műszálasat, vastagabb vásznat, és ez izgat a legjobban, a már zöldre festett anyagot, valamint a havas festésnél a terakotta szerű szines, / ami igazában világos barna lett volna/.Biztató az első kukucska után főleg a már szines,/ ettől remélem a jó anyagot a kenyai quilthez/, mert azt gondolom, ha jó akkor egyben megvan ami zöld, rozsdás meg barna a kenyai földhöz illő szinek. Majd meglátjuk.Nagyon érdekes dolog ez, és főleg jó szórakozás is meg izgalmas. Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy ennyi anyagot amit fennt leirtam, túlzás igy kezelni, ezek a sokféle minőségűek nem nagy darabok, kis fecnik is vannak mert egy képhez sokszor egy fél tenyérnyi elég, ezeket össze raktam és egybe tekertem rá a csavarokra.Nagyon FONTOS!!!!!! erre nagyon vigyázzon aki rozsdást fest és olvassa ezt a kis bejegyzést, hogy ha kiszedi majd a zacsiból az cuccot NEM SZABAD sehová csak ugy letenni, mert amihez csak hozzáér rögtön rozsdás lesz, tehát nylont alá, még a papir, meg rongy sem jó. Mire én erre gondoltam, nálam egy fürdőszoba szőnyeg bánja.Ha kiöblited ecetesbe csak azután szabad felaggatni száradni, de például nálam a radiátor csövén is folt maradt. Gyorsan le kell törölni akkor még menthető. Most szárad, egy rongy van alatta talán nem lesz baj.Nem véletlen, a keritésen meg deszkapalánkon száritják. Most ennyi remélem van aki tudja majd hasznositani, az első tapasztalatokat.

http://www.hobbyfarms.com/crafts-and-collectibles/rust-dyeing.aspx

2009. február 17., kedd

Havas festés 3

A tegnapi havazást kihasználva, még este újból festettem hóval. Most nem procionnal, hanem volt még itthon régről colombus, meg német deka festék, igy gondoltam, hogy most ezt próbálom. Ugy csináltam mint a multkor, de most a festék egy részéből folyadékot csináltam és egy tubussal alulra benyomtam az anyag alá, mert a multkor az anyag alja maradt fehérebb. Menet ugyanaz, anyag, rá a hó a hóra festékport szórtam, és az aljára be a folyadékot .Ezeket még este későn három négy óra múlva kiszedtem, kimostam, megszáradt, de nem biztam a festésben, mert nekem még most is fura, hogy se főzni se fixálni nem kell, igy azt gondoltam, hogy mosógépben kimosom mégegyszer, méghozzá együtt az egészet, ha a festés nem jó akkor biztos, hogy összefogja egyik a másikat, főleg a bordó. Semmi nem történt, nagyon szépek lettek zöldet, bordót, és világos barnát és narancssárgát festettem. A világos barnából nagyon kevés volt igy ebben elég sok világos maradt, de nem rossz.A többi nagyon szép élénk lett, főleg a bordó nagyon szép márványos.Jó lenne megfejteni a titkát, hogy mit csinál a hó, mindenesetre érdekes, és nagyon könnyű festési módszer.Ma is festettem, most van a mosógépben, majd holnap következik a kép.














2009. február 12., csütörtök

Reggel kiszedtem a festett kék anyagot, ettől a havastól nem vagyok elájulva, mert igen halovány lett, igaz vannak kissé sötétebb részei is, de nem olyan amire számitottam. Ime:
Most a maradék hóléhez adtam egy kis sárgát és igy kaptam egy zöldesnek nevezhető anyagot. Valamire biztos jó lesz ha másnak nem hátlapnak.
Ime:
Összegezve a havas festést, tapasztalatom a következő: nem rossz az ötlet, ha még lesz hó megint próbálkozom, de Ildi irta, hogy szerinte folyadékot használt :http://bunks.wordpress.com/2008/03/04/more-snow-dyeing/ .Igaza van most figyelmesebben elolvastam a blogot, tényleg ott van, hogy fecskendővel, tubussal folyékony festéket vitt az anyaghoz,meg a hóra, valószinű azért lett az övé sokkal élénkebb.Igaz előtte nem nagyon olvastam figyelmesen, csak ugy futtában, angolban sem vagyok olyan hűha jó, de azért érthető az egész ahogy leirja.Mindenesetre, ha halovány is de szép márványos a rajzolata, ha nem is látszik a képen.Sokszor kell ilyen anyag.Procionnal csináltam, de van még itthon más fajta porfestékem, legközelebb, ha még lesz hó azzal is próbálkozom.


2009. február 11., szerda

Havas festés 1.


Tegnapelőtt itt a hegyen nagyon havazott és igy kipróbáltam a havas festést. Ildi blogján olvastam /ott a link is/ izgalmasnak tünt, megcsináltam. A fent látható edénybe három szódába áztatott anyag került, három különböző minőségű, vászon, egy nagyon finom vékony szitaszerű, és egy vastagabb lepedőszerű és egy nagyon vékony, amiről kiderült , hogy műszálas igy fehér maradt. Az anyagok tetejére raktam jó vastagon a havat, egészen az edény pereméig, itt már egy vagy két óra mulva látható, mikor jól megroggyant.Megszórtam különböző szinű festékkel, egy kis középkék, türkiz, narancssárga , és az egyik sarkába egy nagyon kevés fukszia. Bevittem a fürdőszobába melegre, a hó lassan olvadni kezdett, de késő délután lett mire teljesen elolvadt. Utána már a festésnél megszokott dolgok jöttek, öblités , mosás stb. Száradás után igy nézett ki a két anyagom, a vászon és a nagyon finom amit azt hiszem régen ugy árultak, hogy "száda", aki még emlékszik függönyök voltak ebből az anyagból. Az első a vászon, a második a száda. Nagyon érdekes, hogy mennyire más szinre festődtek, nagyon tarka, de nem baj nekem azért tetszik, mert sok szin lett benne, sokszor kell ilyesmi. Főleg a vászon szinei egybefolytak, szivárványszerű lett,a finn képnél jó lett volna az északi fényhez.Tegnap megint havazás volt, gondoltam festek mégegy kört, de este volt mire annyi hó összegyült a lépcsőn, hogy megint megtelt az edény. Most tiszta kéket raktam a hóra, remélve, hogy szép márványos különböző kék szineket kapok, ami nekem a tájképeknél az égnek, meg a tengernek kell.Ma reggel vettem ki a hó alól, egész nap zacsiba öriztem, nem voltam itthon, most este kimostam , szárad holnap felteszem




Ez a vászon egyik fele

Ez a száda, nagyon szép szinei vannak, bár nagyon tarka, csak részleteibe lehet majd használni


ez a vászonból egy részlet
Lehetett volna a hóléből egy másodfestést, de bolond módra kiöntöttem.Viszlát holnap.


2009. február 6., péntek

Pingvinélet

A végleges pingvines kép készitési menete:
Megrajzoltam a vonalakat egy vékony fehér vászonra az ég helyét, az erdőt, és a dombos részt, majd a kavicsos részt, a tengert. Az erdőt a dombokat egyszerű applikálással rávarrtam, a pingvineket, meg az üregeket az előző, lentebb leirt kinlódások miatt fotonyomtatással készitettem és azt applikáltam a dombok alá, utána a tengert, egy kis kavicsos részt, és kész.



Pingvin 1


Ennek a képnek/ nem tudom merjem e képnek nevezni/ a története a következő: a pingvinek költési helyét, meg az ismerkedési szokásait szerettem volna megvarrni, modern quilt formájában.Volt egy kis maradék lutradur, arra gondoltam megfestem, hőlégfúvóval megcsinálom a pingvin üregeket kitöltöm, szóval ragyogó jó kis fészekrakó helyet készitek, pingvineket meg utólag ráapplikálom a fészkek mellé meg bele.A füves bokros részt tüzéssel ráteszem. Legalább kettő a szemétben landolt, szörnyű volt, ez a fenti még valahogy kinéz, de sok sebből vérzik, ugy gondoltam, meghagyom, mert sokat vacakoltam vele.Két tanulságot szürtem le: 1. a modern technika nem szeret engem, vagy én nem vagyok rá alkalmas
2. régi mondás, igaz mondás: suszter maradjon a kaptafánál.

Argentin tangó

Mikor még nem tudtam eldönteni, mit fogok Argentináról késziteni a tangóra gondoltam, mert ezt könnyen megvarrtam, egyszerű applikálás, mégis ha a pingvin nem sikerül legyen egy kész képem.A pingvinnel ugyanis először megkinlódtam, mint azt fenntebb irtam.Igy most van egy tangós meg két pingvines.

2009. február 1., vasárnap

Már február van...???

Tudtam, mikor elkezdtem a blogolást, hogy nagyon rossz iró leszek, mert ritkán fogok irni, igen ez sajnos igy van, látom, hogy a kedves olvasott blogostársak szinte minden nap irnak.Egyrészt nem akarok mindig a gép előtt ülni, másrészt mostanában sok minden más van, volt. Agyalok az Argentin quilten, már közel a határidő, és ha géphez ülök, ihletet keresni, hát a sok gyönyörű oldaltól képtelenség szabadulni. A csoportban is van feladat, közös munka, meg minden más.Varrom a a pótunokáim memoria quiltjét, azután varrom a korakom, a cégzászlóhoz a piros,fehér,zöld blokkokat, takaritok is néha meg főzök is azért, na meg járok megint az urológiára, megint összetörték a köveim, de megint nem akar eltávozni, a fene egye meg őket.Most mikor bent voltam másfél napig, gondoltam, nem fogom a plafont nézni, mig várok a müveletre /olvasni ilyenkor nincs türelmem/, igy bevittem kis tatyóba a koraknak való darabokat, és egy csomót megvarrtam, itthon már csak be kell fejezni, sor kerül arra is, szerintem egész jó lesz majd ha kész. Itt vannak a negyedrészt kész darabok , csak csikozni kell, meg még a kissebb darabokat hozzávarrni. Nagyon jó ez a technika a kis darabok felhasználására. Ezeket alkottam az ágyban másfél napig.Ha kész lesz szerintem egészen jól fog mutatni:

Ez a képhuzigálás nekem nem megy , nem jön oda ahová akarom, ezen a téren is van még mit tanulni.