2010. június 26., szombat

Ha szombat akkor farmerpiac

Ma ket honapja, hogy Dani megszuletett, ugy hivjuk, hogy Isten ajandeka, mert tenyleg az. Tegnap megkapta az osszes oltasat, hogy miert egyszerre nekem rejtely, itt igy szokas.....Delutan egy kicsit nyugos volt, de semmi tobb. Majus vegetol a belvaros egyik hatalmas parkja szombatonkent atalakul piac van, ahova a Utahi farmerok felhozzak termekeiket, zoldseg, gyumolcs, palantak, viragok, de egyeb sajat keszitesu termekek is vannak. Hasonlo a mi okopiacunkhoz a MOM mellett, csak ez nagyobb es sokretubb. Az elsot elmosta az eso, igy ma miutan Dani jol volt, lementunk mar koran.Lilla megvette a szukseges zoldsegeket, azutan nezelodtunk, mert nemcsak vasarolni lehet, hanem kostolgatni is finom sajtokat, sutiket,salzat , ugyanis mindenfele nacio kepviselve van. Az emberek sokfelek, igy termekeik is.Azonkivul van egy elkeritett resz kutyafuttato,kutyaiskola, zeneszek mindenfele, masszazst lehet igenybevenni, /nyak, hat, talp/olyan ez mint egy nagy nepi osszejovetel, baratok talalkoznak, valamelyik standnal, ebedelnek, beszelgetnek, a gyerekek is jonnek kicsik nagyok. Van egeszsegsator, megmerik a cukrot a vernyomast, a testzsirt, koleszterint, es ajandekba adnak egy nagy szatyrot, hogy az egeszseges elelmiszernek legyen helye.Nagyon sok kover ember van, de en tobb vekony kisportolt embert latok, mert a legtobb az egeszsegesebb elelmiszert vasarolja, a piac forgalma is ezt mutatj Itt mezet arultak, nagyon sokfele mez kaphato.


A gyogynovenyek standja, az is nepszeru, foleg a zsalya, de sok altalam nem ismert gyogynoveny is volt.


Itt kecskesajtot lehett kostolni , venni, volt lagysajt, kemenysajt. kulonfele turo, a kostolni valo van mindenutt az asztalon, az aru amit megveszel, az hatul hutoladakban, onnan veszik elo, ha kered. A kesztyu kotelezo kezzel itt nem nyulnak semmihez.



Palantak, viragok




itt a kutyas terulet, bekeritett, mig az egyik gazdi vasarol a masik kutyazik, egymassal jol elvannak a kutyik





Ha elfaradtal, beulhetsz egy jo nyak vagy hatmasszazsra,vagy talpmasszazsra.Tizenot perc, nem tudom hany dollar, de allitolag nem sok.






Egy kis zenekar, eleg jo country zenet jatszottak.






Magokat arult, meg babot tobbfele lencset stb.








O a sajtos, ugy latszik ez nagyon izlett, mert ketszer is feltettem









Mindenfele humuszt /ez nalunk is kaphato/ kostoltattak, nekem olyan fura ize volt, de nem rossz, ezt felkenik, kis darab nem tudom mire annak is fura ize van, es eloetelkent fogyasztjak.










Salsa arus, a salsa otthon is ismert, szinten eloetelkent kis darab bakettre kenve fogyasztjak. Mindet vegigkostoltam, finom csak nagyon csipos.











Ez a kisfiu szerintem a hegedujevel, tobbet keres szombatonkent mint az arusok, reggel mar tele volt dollarral a hegedutokja, nem is jatszott rosszul.


























Danikamat mindez nem erdekelte, bekesen aludt.














2010. június 20., vasárnap

Harom het boldogsag!

Igy mulat egy magyar unoka ket honapos koraban!!
A harom het boldogsag kozelebbrol azt jelenti, hogy harom hetig reggel 8-6 oraig csak en vagyok Danival, na meg a ket kutyaval itthon. Lillanak vissza kellett mennie az egyetemre mert az utolso hat het gyakorlatbol nem tudott csak harmat letolteni, mert Daniel kozbeszolt. Diplomat kapott csak egy pecset a legfontossabb hianyzik, a harom het miatt. Nagyon nehez volt neki elhatarozni, hogy folytatja, mert ertheto modon a kisbabajat nehezen hagyta itthon, raadasul szoptatja most mar negy orankent, szinte megoldhatatlannak tunt eloszor ez hogy visszamenjen, de akkor veszitett volna egy evet,es sok mas dolog is problema lett volna. Hosszas beszelgetes utan ugy hatarozott, hogy megprobalja, lefejni a tejet itthon hagyni,esetleg bevittem volna a munkahelyre, ott etette volna, vegul a legjobb megoldas az lett, hogy a fonoke felajanlotta, hogy ketszer naponta hazajohet megszoptatni a babat cserebe tovabb kell maradnia.Kocsival ez nem problema itt, igy ez tortent, es reggeltol delutanig Dani csak az enyem. Mukodik a dolog soha nem sir, beszelgetunk /persze csak en/, de figyel, mosolyog, gogicsel, jar keze laba, szoval egy tunder baba.Furdetem tisztaba teszem dajkalom, setalok vele, nagyon jol megvagyunk. A harom hetbol mar egy eltelt, meg ketto van, de rohan az ido, mar elore erzem, hogy mennyire fog hianyozni, ha hazajovok.Ez a hatranya ha az ember lanya /vagy fia/ messzire koltozik.Igy mostanaban nemigen jarok sehova, meg a varosba sem jutok le, messzebbre meg plane nem, pedig gyonyoru ez az allam az USA legszebbike szerintem, mert csodas a termeszet az egesz allam egy Nemzeti Park, tiszta, nagyon jo a levego ami a nagy sos tonak is koszonheto, meg a hegyeknek ami az egesz allamot korulveszi.Az itt elo emberek vigyaznak is erre, szemet eldobalas az nics, meg a varos forgalmas reszen sem. Igaz, hogy a takaritogep az minden reggel vegigsopri az utcakat, a fuvet allandoan vagjak, a kutyapiszkot felszedik, meg a hegyen az erdoben is.Persze sok ellentmondas is van sokszor nem ertem a mentalitasukat, de ez egy masik vilagresz,sok joval, es sok furcsasaggal , neha butasaggal egyutt. Nehez megszokni peldaul, hogy okos intelligens emberek, kezzel esznek, nem kessel villaval, eloszor fura volt tarsasagban, csak neztem, hogy meg a salatas talba is kezzel nyulnak, viszont a boltokban a felvagotthoz kenyerhez, sonkahoz csak kesztyuvel ernek.Sporolnak a vizzel, mert keves van a vilagban itt Utahban is fogytan a vizkeszlet, viszont a villany ejjel nappal eg, nem fontos eloltani.Szigoruan kulon kell gyujteni a szemetet, az ujrahasznosithato dolgoknak / papir, nylonzacsko, sorosdoboz stb/ kulon kontener van, es csak kimosva szabad beletenni peldaul a konzervdobozt, a vajas , sajtos muanyag dobozokat ez mondjuk helyes, csak nem tudom hova kerul azutan a kulon gyujtott szemet, Ok sem tudjak, de betartjak.Igy elunk itt Salt Lake C-be en meg harom hetig.

2010. június 8., kedd

Elet Salt L .Cben 2

Daniel hat hetes elmult, nagyon szepen fejlodik, sokat eszik, mar tobbet van fennt, mint alszik.
Hegyekkel vagyunk korulveve, a kilatas mindenhonnan csodas.

Ezeken a kis dombokon setalunk mindennap, kutyaval, Danival.

Gyakrabban akartam irni, de nem megy. Az egesz napi elfoglaltsag utan este mar nemigen van erom, leulni a gep ele. A kicsi bizony sok elfoglaltsagot ad, mamajanak, igy az egesz haztartast en latom el. Nem konnyu az itteni elethez igazodni, sem a fozesben, sem masban. A fozeshez valo alapanyagok egeszen masok, azokbol nem nagyon lehet normalis etelt kesziteni.Valahogy azert megoldom, minden nap van meleg vacsora.A szokasokhoz sem igazan konnyu alkalmazkodni, egesz maskepp bannak a kisbabaval, az orvos is azt tanacsolja, hogy nem kell a regi szokasokhoz alkalmazkodni.Egy hasfajos kisbabanak regen adtunk egy kis anizs teat az segitett. Dani nagyon hasfajos, ezert sir sokat, de tilos a tea. Ki erti ezt??Egyebkent tunderi aranyos / milyen is lehet az ember elso unokaja/ ha eppen nem faj a hasa mosolyog, es neha meg gugyog is. A csalad baratai nagyon kedvesek, csak nekem szokatlan az a nagy hangero, ahogy megerkeznek, oriasi Hi kialtassal ami hejnek hangzik azutan mindenki olelgetni akarja, meg felvenni a babat ez itt igy szokas, nekem meg nagyon szokatlan,hogy egy ujszulottet a vendegek dajkalnak.Mi fennt lakunk a hegyen, a varos alattunk, a kilatas csodas, de errefele nem jar semmilyen jarmu, igy ha lemegyek a varosba, akkor negyed ora gyaloglasra van a busz, ez jot tesz nekem, csak faraszto. Par hete volt egy egeszsegnap a kozeli korhazba, lementunk, megmertek a vernyomasom cukrom mindenem tokeletes, ami otthon nem volt elmondhato.Lassan kezdem az itteni angolt is erteni, ami nem konnyu, mert valami egeszen mas kiejtesben mondanak mindent. Igy zajlik az itteni eletem, de nagyon boldog vagyok a kicsivel, azt hiszem ez a legszebb idoszak.